YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi: YDT’de nasıl 2098’inci oldum?
The Teacherist Academy Ailesi merhaba. YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi’ne hoş geldiniz. Bu yazıda Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı’nı kazanan bir arkadaşımızın YDT’de nasıl 2098’inci olduğundan bahsedeceğiz. Zamanında bu seriyi okuyup motive olan dilcilerin, şimdi bu seri için yazı yazmalarının gururunu ve mutluluğunu ben de yaşıyorum. İyi ki varsınız. Umarım sizlere daha faydalı olabilirim. Şimdi yazıya geçelim.
Netlerim, Sıralamam ve Başarı Puanım
Öncelikle herkese merhabalar. Adım Deniz ve siz bu yazıyı okurken ben 2022 YDT 2098’incisi olarak Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü için valiz topluyor olacağım. Netlerim:
- YDT: 77 doğru, 3 yanlış
- Türkçe: 40 doğru
- Sosyal: 17 doğru, 3 yanlış
- Matematik: 23 doğru, 1 yanlış
- Fen: 10 doğru, 5 yanlış
- Sınav puanım: 443,5
- Yerleştirme puanım: 502 küsür
- Diploma notum: 97.8
Nasıl çalıştım?
Anaokulundan beri veterinerlik istememe rağmen 11. sınıfın ilk döneminin sonunda veteriner olmaktan vazgeçtim. AYT biyoloji çalışırken gerçek organ fotoğrafları görünce midem bulanıyordu. Fende düşündüğüm başka meslek yoktu. Dile geçeyim dedim. Annem emekli İngilizce Öğretmeni, çok küçük yaşlardan beri benimle İngilizce konuştuğu için İngilizce bana hep kolay geldi.
Üstümden AYT yükü kalkınca da kendimi TYT ve YDT çalışmaya adadım. Bu sürede okulumuzun kullandığı seti (YDS Publishing İnfluence 11 ve 12. sınıf), kendi satın aldığım denemeleri (denemelerden bahsederken detaylı şekilde anlatacağım) ve Remzi Hoca More Than Reading 1 ve 2 kullandım. 11. sınıfın yazında More Than Reading 1 ve 2’yi bitirmiştim.
Ben okuma kısmını sınavın omurgasına benzetiyorum. Sonuçta İngilizceniz her ne kadar iyi olursa olsun 80 soruyu 120 dakikaya sığdırmanız lazım. TYT Türkçe ve diğer derslerin yeni nesil soruları için de aynısı geçerli. Eğer bu yılın sorularını gördüyseniz ne dediğimi anlamışsınızdır.
YDT’ye nasıl çalıştım?
Netlerime gelecek olursak… Dile geçtiğimde çözdüğüm ilk sınavı hatırlamıyorum ama netim 63 veya 65 idi. O da hayatımda daha önce hiç çeviri sorusu görmediğimden ve kelimelerin günlük hayat İngilizcesi yerine akademik İngilizce ağırlıklı olmasından diye düşünüyorum. Nasıl 60 netin üstünde başladın derseniz özel okulda okuduğumdandır. İlk başta YDS Publishing setindeki denemeler yetiyordu.
Sonra ek olarak bulabildiğim her İngilizce denemeyi ve ihtiyacım olduğunu düşündüğüm ek kaynakları aldım. Bunlardan hatırladıklarım: Akın Yayıncılık 14’lü deneme, Modadil 20×20 Deneme Canavarı, YDS Overdose 5’li Deneme, İrem Yayıncılık Kelime ve Edebiyat soru bankası ve Testmaster. 12. sınıfın 2. dönemi her akşam evde deneme çözüyordum. Kendime verdiğim süre 1 saatti, böylelikle asıl sınavda 45 dakika arttırabildim.
Test çözmek dışında okuyabildiğim kadar Türkçe İngilizce fark etmeden makale ve hikaye okudum. Okuma alışkanlığım küçüklüğümden beri olan bir şey, bu seneki Türkçe sorularında ve YDT sorularında bana büyük bir avantaj sağladı. Ne ara okudun derseniz: tüm arkadaşlarınız AYT fizik çalışırken okumak için bolca vaktiniz oluyor.
TYT’ye nasıl çalıştım?
TYT konusunda, bence düzenli ve yeterli şekilde çalıştıktan sonra korkulacak bir şey değil. 3. kişilerin abartmasıyla gözünüzde büyümesin. Sınav senenizde görüşleri önemli olan sizsiniz, kalan kişilerin yorumları yerine element ezberleseniz daha iyi. Element demişken Kimya en çok zorlandığım dersti o yüzden ona ağırlık verdim.
Fen için her dersten kendi kendime öğrenebileceğim konuları seçtim ve onlara çalıştım. Hangi konular dersen, çalışacağınız konuları kendiniz seçmenizi öneriyorum. Herkesin ilgi alanı ve kapasitesi farklı sonuçta. Her dersten 2 kaynağım vardı, yapabildiğimi yaptım. Her dersten 2 tane 2 tane de branş denemesi bitirdim. Sorularımı öğretmenlerime sordum, gerektiğinde de etüt aldım. Dilciyim diyip fen çalışmamazlık yapmamak lazım, 2 soru fen sizi 2 bin kişi ileri/geri atabilir.
Sosyal içinse her dersten en az 1 kaynak ve 5 tane branş denemesi bitirdim. Tarih ve coğrafya çok kapsamlı ve tekrar edilmezse unutulacak dersler o yüzden her iki dersten de üçer adet test kitabı bitirdim. Sevdiğim dersler diyerek sıkılmadan çözdüm hepsini. İyi ki de çözmüşüm. Aynı şekilde sorularımı öğretmenlerime sordum, eksik konularım için de konu anlatımları okudum.
Türkçe ve Matematik
Matematiğe gelirsek. Çoğu dilcinin(!) dile geçme nedeni. Benim değil. Benim şansıma matematik öğretmenlerimin hepsi harika insanlar ve hepsinin bana çok yardımı dokundu. Matematikte kitap olarak başlangıç/orta seviyeler kullandım. Yanında 3 tane branş denemesi ve 2 tane geometri branş denemesi bitirdim. Kendi seviyenize göre kitap almanızı öneririm. Sene başında tek basamaklı netlerimden 23 doğruya… Okulda ki denemelerde 13-18 civarı yaparken sınavda çok daha fazla yaptım. Tekrarlı çalışmayla olmayacak şey değil.
Türkçe. Ezelden beri en sevdiğim ders. Anlaşılabileceği üzere de Türkçe aynı zamanda en çok test çözdüğüm ders. 9. sınıftan bu yana 7 tanesi paragraf olacak şekilde 10 adet test kitabı bitirmişim. Deneme olarak ise 6 adet branş 2 adet de paragraf denemesi bitirdim. Deneme çözmeye 12. sınıfta başladım ama düzenli olarak Türkçe çalışıyordum zaten. Konu eksiğim yoktu. Okulda derslerde dil bilgisi tekrarı yapıldı zaten. Diğer derslerde olduğu gibi Türkçe sorularımı da öğretmenlerime sordum. Öğretmenlerimin emekleri büyük.
Ayrıca
Ayrıca Mart ayında Türkiye geneli deneme niyetine MSÜ sınavına girmiştim. MSÜ netlerim:
- Türkçe 39 doğru, 1 yanlış
- Sosyal 16 doğru, 2 yanlış
- Matematik 18, doğru
- Fen 9 doğru, 3 yanlış
Gördüğünüz üzere TYT netlerimle baya benzer netler. Ben girmenizi öneriyorum.
Tavsiyeler
Bunların dışında okulda düzenli olarak okulda YDT ve TYT denemesi oluyorduk. Bazı arkadaşlarım dershanelerde denemelere girdiler, ben girmedim. Tercih meselesi. Günlük olarak çalışmalarımı yazdığım bir ders günlüğüm vardı. Hafta bitiminde ağırlık vermem gereken dersleri ve genel durumumu gösteren bir defter. Bir başka defter de okurken, dizi izlerken vs. bilmediğim kelimeleri not ettiğim defter. Bu defteri Türkçe İngilizce karışık olarak kullanıyorum. Ara ara kelime tekrarı olarak okuyorum.
Kendinize dikkat edin, sizin de YDT’ye nasıl hazırlandım yazılarınızı okumak dileğiyle görüşmek üzere. Unutmayın, the best moment is yet to come.