Boğaziçi Üniversitesi Dilbilimi Bölümü’nü Nasıl Kazandım?

YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi: Boğaziçi Üniversitesi Dilbilimi.

The Teacherist Academy Ailesi merhaba, ben The Teacherist. YDT’de başarılı olan arkadaşların desteğiyle ailemiz ve özellikle siz dilciler için hazırladığımız bu seriye hoş geldiniz. Bu yazıda Boğaziçi Üniversitesi Dilbilimi bölümünü kazanma yolcuğundan bahsedeceğiz. Destek olan arkadaşlara buradan teşekkür etmek istiyorum. Şimdi biz The Teacheristler için müthiş bir özenle yazılmış bu yazıya hazırsanız başlıyoruz.

Netlerim, Başarı puanım ve Sıralamam?

Öncelikle herkese merhaba! Önünüzde zorlu ama çalışırsanız karşılığını alacağınız bir süreç sizi bekliyor. Ben ilk senemde (2023) Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim bölümüne yerleştim. Netlerim, başarı puanım ve sıralamam şu şekilde:

  • Sıralamam: 2300
  • TYT netim: 87,25
  • YDT netim: 77,75
  • Diploma notum: 92,2
  • OBP: 461,07

TYT’ye Nasıl Çalıştım?

İlk olarak TYT sürecine değinmek istiyorum: 11.Sınıfta çok bir çalışmam olmamıştı. Her gün olmamakla birlikte günde 1 veya 2 saat Matematik ya da Türkçe çözüyordum. Daha çok matematiğe önem vermiştim çünkü matematiğin iyi bir yere yerleşmem için hayati olduğunun farkındaydım ve matematiğim o kadar iyi değildi. İlk matematik netim 4 ya da 5 idi hatırladığım kadarıyla. Türkçe konusunda sadece bir kitap bitirmiştim. Dediğim gibi 11. Sınıf benim için çok verimli değildi. Sonra yaz tatili geldi ve YKS 2022 biter bitmez çalışmaya başlamıştım. Yaz tatilinde, yine aynı sebepten dolayı, sadece matematiğe odaklandığımı hatırlıyorum. Günlük çalışma süremi 6 ila 5 saate yaklaştırmıştım. Yaz tatili bittikten sonra yine aynı şekilde daha çok matematiğe önem verdim.

 

12. Sınıfımın 1. Dönemi daha çok matematikle geçti. Günde 6 saate yakın çalışıyordum ve TYT matematiğin konularını yavaş yavaş bitiriyordum. 1. Dönem adına söyleyebileceğim tek şey sabırlı olun. Özellikle benim çevremde de gördüğüm kadarıyla Aralık ve Ocak ayları gibi çoğu düzenli çalışan kişi bıkıyor ama 1. Dönemden bozmadan çıkanlar genelde çalışmalarını sınav sonuna kadar devam ettiriyor, o yüzden lütfen 1.Dönem çalışmayı bırakmayın. 1.Dönemdeki motivem üniversite gezileri olmuştu. Ankara’ya geziye gitmiştik. O gezide dinlediğim şarkılar bana gittiğimiz üniversiteleri hatırlattığı için sıkıldıkça o şarkıları dinlerdim. Ayrıca üniversiteyi kazananların videolarını izliyordum, benim için bunun da büyük motive kaynağı olduğunu söyleyebilirim. Ardından sömestir geldi. 15 günlük süre zarfına girmeden tüm TYT’yi bitirecek şekilde
planlamıştım: Fen, Türkçe, Matematik.

 

1.Dönem ve sömestirde hiç sosyal çalışmamıştım. Daha çok genel kültürümle ve dershaneden öğrendiklerimle götürüyordum. Dershane olarak YDS’ye gitmiştim, yazımın ilerisinde ise dershanenin işe yarayıp yaramadığını açacağım. Burada yaptığım en büyük hata fen derslerinin hepsinin bütün konularını 15 güne sıkıştırmaya çalışmak oldu. Sömestirden sonraki denemelerde evet artmıştı ama hem verimli olmamıştı hem de istediğim artışı yakalayamamıştım. Sömestirde konu dışında yaptığım şey kendi başıma çözdüğüm genel denemelerdi. Karma genel denemeler almanız farklı yayınlar görmek açısından sizin için daha faydalı olur ve genel durumunuzu ölçersiniz. Sömestirde netlerim artık 70 ila 75 aralığına çıkmıştı. Sonra ikinci dönem başladı. Bazı yetiştiremediğim konuları bitirmeye çalışıyordum ve bir ya da iki ay sonra TYT konularım tamamen bitmişti. Artık daha çok gerek dershanede gerekse evde yaptığım genel denemeler üzerinden gitmeye başlamıştım. İlerleyen aylarda artık branş denemelerine geçmiştim ki branş denemeler netlerimi arttıran en önemli faktördü.

 

İkinci dönem gerçekten hızlı geçti ve sınav yaklaştıkça her ayı netlerimi arttırmak için ağırlıklı olarak bir branşa veriyordum. Bu ayırdığım aylar gerçekten çok etkili oldu. Türkçe netlerim ilk başlarda 30’dan yukarı çıkmıyordu. Sonra soruları yanlış şekilde çözdüğümü farkettim. YouTube’da Rüştü Hoca vardı. Onu izlemem benim için gerçekten çok faydalı oldu. Daha sonrasında branş türkçe denemeleriyle yanlışlarımı tespit ettim ve akabinde artık türkçe netlerim 35’den aşağı inmiyordu.

 

Sınavın yaklaşmasına doğru en son fen derslerini hallettim. Çünkü özellikle biyoloji olmak üzere fen dersleri unutulabiliyor. Ben çalışırken Biyoloji – Kimya – Fizik sırasıyla gitmiştim. İlk başta biyoloji konularını hallettikten sonra Biyotik branş denemelerini çözdüm. Açık konuşmam gerekirse YKS’de biyolojiyi fullememde en büyük katkısı olan kitap buydu. Kanal olarak Betül hocayı takip ediyordum. O kanalında faydası çok büyük oldu. Daha sonra kimya dersine geçtim. Kimyada Orbital branş denemelerini kullandım. O kitap YKS’de kimyayı neredeyse fullememde bana çok yardımcı oldu. Kanal olarak Benim Hocam Kimya’yı takip ediyordum. O kanalında çok yardımı dokunduğunu söyleyebilirim.

 

Kimyayı da hallettikten sonra fizik dersine geçmiştim. Fizik dersinin tamamını halledemedim çünkü fizik pek hoşuma gitmiyordu ve bana zor geliyordu. Fizik bittikten sonra artık fen branş denemelerine geçmiştim. Netlerimi arttıran bu branş denemelerdi. Tabii bu süre zarfında okulda genel denemeler de oluyordu. Matematiğe gelecek olursak bence matematik netlerini arttıran en önemli şey uzun çalışma, emek ve branş denemeleri. TYT açısından sosyal dışında dershaneye pek gerek duymamıştım ki TYT’de bence en önemli şey kişinin kendi motivasyonu ve istikrarı. TYT konusunda çalışmalarım bu kadardı.

 

YDT’ye Nasıl Çalıştım?

YDT’ye gelecek olursam söyleyebileceğim tek şey çok okumak. Benim son sene YDT için TYT kadar çok bir çalışmam olmamıştı. 12. Sınıfın başında YDT netlerim 70 aralığına çıkmıştı ama daha yukarı çıkmıyordu. Bence  YDT açısından belirli bir seviyeye geldiyseniz yayınlar sıkıntılı ve pekte işe yaramıyor. Yayınlardan ziyade yapmanız gereken şey özellikle YDS başta olmak üzere ÖSYM sınavlarını çözmek. İlk baş tüm sınavları çıktı alın ve sınava giriyormuş gibi çözün. Daha sonra çözdüğünüz sınavları ÖSYM’nin soru tarzını görmek adına oturup inceleyin ve bilmediğiniz kelimeleri eş anlamlısıyla çalışın. Eş anlamlısıyla çalışmak çok hayati çünkü ÖSYM sorularında yayınların aksine yorum sormaz. Parçada olan cümlenin kelimelerini eş anlamlılarıyla değiştirerek sorar. ÖSYM sınavlarında cevap açıktır ve cevap parçada geçer. Beni 75 üstüne taşıyan bunları yapmak olmuştu. Yayın sınavlarında netleriniz daha az görülebiliyor üzülmeyin. Sonuçta sınavı ÖSYM yapıyor.

 

YDT açısından verebileceğim diğer tavsiye ÖSYM’nin yaptığı sınavlara girmek. Ben YÖKDİL ve YDS ye girmiştim. YÖKDİL’de 76,75, YDS’de 73,25 yaptım. ÖSYM’nin sınavları arasında en kolayı YDT’dir. Bu saydığım sınavları çözdükten sonra göreceksiniz ki YDT çok kolay gelecek. TYT’de ise MSÜ’ye girin. Bu sınavlara girmek sizi hem gerçek sınavın atmosferine hazırlar hem sınav kaygınızı kontrol etmenizi sağlar hem de durumunuzu en iyi şekilde görürsünüz. MSÜ’de sıralamanız düşük gelirse üzülmeyin çünkü sınavdan sonra düzenli çalışmaya devam edenler daha yüksek bir sıralama yapıyor. Benim MSÜ sıralamam 89k, TYT sıralamam 69k idi.

 

Genel olarak verebileceğim tavsiyeler ise şunlar: Her gün çok çalışmak zorunda değilsiniz ama her gün çalışmak zorundasınız. Kendinizi çok bıkmış hissetiğiniz an 1 gün mola verin. Benim 2 gün hiç bir şey yapmadığım bile oluyordu ama şunu hatırlayın: Bu çalışmanın sonucuna gerçekten değiyor. Verdiğiniz 1 sene tüm hayatınıza denk geliyor. Hedefinizi çok iyi belirleyin çünkü hedefiniz motivasyonunuz olacak. Hedefinizi yüksek tutun ki ona göre çalışın. En iyisine gidemezseniz en iyi ikinci yere gidersiniz. Dershane konusunda YDT açısından gerçekten bilinç sahibi oldum. TYT açısından o kadar yararlanmadım ama eğer hocalarınız iyiyse YDT de sizi çok ileri atabiliyorlar ama değilse lütfen üzülmeyin . Yukarıda saydığım şeyler benim hocalarımın bana kattığı şeylerdi. Bol bol okuma yapın ve ÖSYM sınavlarını çözün ve inceleyin. Benim söyleyeceklerim bu kadar. Hepinize önünüzdeki yolda başarılar diliyorum, yolunuz açık olsun!

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like