Pamukkale Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği’ni Nasıl Kazandım?

YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi: Pamukkale Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği.

The Teacherist Academy Ailesi merhaba, ben The Teacherist. YDT’de başarılı olan arkadaşların desteğiyle ailemiz ve özellikle siz dilciler için hazırladığımız bu seriye hoş geldiniz. Bu yazıda Pamukkale Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği kazanma yolcuğundan bahsedeceğiz. Pamukkale Üniversitesi yorumları için tıklayın. Hazırsanız başlıyoruz.

Netlerim, Başarı puanım ve Sıralamam?

Merhaba The Teacherist Ailesi. Ben İclal Selen K. Çok uzatmadan direkt netlerimi söyleyerek başlamak istiyorum:

  • YDT: 73 doğru,  3 yanlışım vardı.
  • Türkçe 26 net,
  • Sosyal 10 net
  • Matematik 13 net
  • Fen 8 net

Sıralamam 12.862, OBP puanım 91 di. Bu sene (2023) benim ilk senem.

YDT’ye Nasıl Çalıştım?

Ben lise hayatım boyunca hep düzenli çalışmaya çalıştım. Sürekli not tutardım. Bölümler seçileceği zaman ise benim için gerçekten zor ve kararsız bir süreçti. Çünkü ben lise başından beri hep sayısal diye tutturuyordum ama o bölüme ait bir yeteneğim yoktu (matematik fizik gibi). Çocukluğumdan beri hep yabancı şarkılarla büyüdüğüm için de yabancı dile bir eğilimim vardı. O yüzden dil seçtim. İlk sene benim için zordu çünkü hiç bir şey bilmiyordum. Sınıfımızın çoğu kelime bilgisi yüksek arkadaşlarla doluydu. Ben her konuda çok eksiktim. İlk haftadan itibaren aldığımız kaynaklarla ilerledik. Verilen her ödevi her görevi yaptım. Üstüne bide ek kaynak kendim ekledim. Ne kadar soru bulursam hep çözdüm. Sene sonuna geldiğimizde netim hala 50 civarındaydı asla üstüne çıkamıyordum. Daha sonrasında neden böyle olduğunu farkettim.

İlk sene sürekli gramer konularına odaklandım; reading,vocab, skills benim için hep son aşamadaydı. Grameri ezbere hepsini bilmeme rağmen sorularda yine zorlanıyordum. Bu arada ilk senemde TYT ve YDT’yi birlikte götürdüm yani şöyle: YDT okulda gördüğümüz için evde ödev dışında hep TYT yaptım eşitlemek için. Arkadaşlarımın hatası buradaydı. Daha ilk sene de 70 net yapan arkadaşlarım TYT’yi görmezden geldikleri için ben 50 netle önlerine geçiyordum. Size tavsiyem TYT’yi asla görmezden gelmeyin. İlk sene sadece Türkçe ve bazı Fen konularına baktım. Matematiği sadece okulda gördüğümüz zamanlar yaptım çünkü matematikten cidden nefret ediyordum. Bu sene de böyle geçti soru + konu ilerleyerek. Mayıs ayına kadar zaten konularımızı bitirmiştik o yüzden sadece soru olarak ilerledik.

12.Sınıf

Son seneme geldiğimde okuldan bazı sebepler dolayısıyla ayrılmak, açığa geçmek durumunda kaldım. Ama benim için çok avantajı varmış onu farkettim. Sebebi de şu, bilirsiniz ki son sene meslek hocaları ( Almanca, resim gibi) çalışmamız için serbest bırakır. Bu güzel bir şey tabii ki ama benim sınıfım cidden calisma hevesi olmayanlar ile doluydu ve ses çoktu. Buna dayanamadım ve ayrıldım. Çok riskli bir karardı çünkü ne bir dershaneye ne de bir hocaya gidiyordum. Sadece kendi başıma YouTube ile ilerliyordum. İlk 2 ay böyle geçti bir sürü kaynak aldım Modadil, Akındil gibi. Ne bulursam yine çözdüm.

Sonra eksiğimi kapatamadım illa birine soruları sormam gerekiyordu o yüzden 11. Sınıfta de bana destek olan hocamla (okuldan değil) ilerleme kararı aldım. Düzenli, istikrarlı ilerledim. Bir ajandam vardı oraya düzenli olarak her gün ne yaptığımı yazardım. Yanlış doğru boş hepsini. Haftada 1 ydt denemesi cozuyordum ilk senede yapmadigim skillslere de yoğunlaşınca netim 65 lere kadar yükseldi. Son 4 ay denelerimi haftada 2 denemeye çıkardım. Netlerim bu sefer daha da yükseldi. Son 2 ay her güne deneme koydum. Bir gün YDT bir gün TYT olmak üzere ama YDT ağırlıktaydı ve YDT netim en son 78 olmuştu. YDT bu şekilde ilerledi.

TYT’ye Nasıl Çalıştım?

Son senemde TYT adına Türkçeye daha da yoğunlaştım bir sürü deneme paragraf bitirmeme rağmen düşük geldiMatematik hiç kaynak bitirmedim, canım istediğinde çözdüm açıkçası. 13 net yapmamın sebebi kesinlikle çok kitap okumak. Çünkü TYT matematik bilgi değil mantık demek. Ne kadar çok hayal ederseniz o kadar çok yapma imkanınız oluyor. Tüm matematik sorularını böyle çözdüm diyebilirim ama not düşmem gereken bir şey var o da şu: Matematikte temel kavramlar temelim çoktu. Zaten ilk sayfa temel kavramlar sonra problemler geliyor. Problemler tamamen sizin hayal dünyanızda nasıl çözdüğünüze kalmış. Arkadaşlarım formülle yapardı ben hayal ederek. Sanırım hayalperest biri olmamın avantajlarından biri de buydu.

Fen olarak ben 10. Sınıfın yazında zaten biyolojinin tamamını ve kimyanın bazı konularını bitirmiştim o yüzden temelim vardı. Son sene sadece soru çözümü ile ilerledim unuttuğum yerde konu çalıştım. Sosyal de ise sadece deneme ile ilerledim. Sadece coğrafya da tüm konuları bitirdim çünkü coğrafya da pek yorum yok illa ki bilmek gerekiyor. Ben 2 sene boyunca her gün düzenli paragraf çözdüm. Paragraf çözün çözdürün. Türkçenin 37 sorusu paragraftı ve çok zordu. 3 sene düzenli paragraf Çözmeme rağmen bu sonucu aldım. Sınavın zorluğunu siz düşünün. Çözdüğünüz denemelerde düşük yapınca üzülmeyin. Sınava 3 gün kala netlerim yerlerdeydi. Belki heyecandan belki stres belki de sıkılmışlıktan. Ama ortalama yaptığım netleri yaptım ve ilk senemde pamukkale Üniversitesi İngilizce öğretmenliğini kazandım

Tavsiyeler

Keşkelerime ve iyikilerime gelecek olursak. Keşke ilk senemde skills ve readinge de yoğunlaşsaydım. Sınavın çoğunu bunlar oluşturuyor çünkü. Ve keşke daha çok kelime ezberleseydim. Bu arada yanlış anlaşılmasın kazandığım okuldan çok memnunum iki sene boyunca PAÜ için çalıştım ve kazandım. Benim keşkelerimi belirtmemin sebebi sınav süresinde bahsettiğim konuların beni çok yorması. Eğer ilk sene sıkı tutsaydım, son sene bu kadar gergin ve stresli olmazdım. Daha rahat çalışırdım.

İyikilerime gelecek olursak iyi ki bulduğum her soruyu sıkılmadan çözmüşüm, konularımı eksiksiz bitirmişim ve yine iyi ki TYT ve YDT’yi birlikte yürütmüşüm. Lütfen birine ağırlık verip diğerini görmezden gelmeyin. İkisi de çok önemli. Maalesef ki biz dilcilerin belirleyicisi TYT oluyor dil değil. Dil derslerine de ağırlık verin tabiki ama TYT’yi de sıkı tutun. Benim söyleyeceklerim bu kadar. Umarim hepiniz istediğiniz yerlere gelirsiniz. Herkese başarılar diliyorum

 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like