YDT’de Nasıl 1500 Sıralama ve 80 Net Yaptım?

YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi: YDT’de nasıl 1500 sıralama ve 80 net yaptım?

TTA Ailesi merhaba, ben The Teacherist. Dilciler aleminin en faydalı serisine hoş geldiniz. Bugün İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’nü kazanan bir The Teacherist’in yazısını getirdim. Sizleri her alanda desteklemek için elimden geleni her zaman yapacağım. Hazırsanız başlayalım.

Netlerim, Başarı puanım ve Sıralamam

Herkese merhaba, acaba ben de bir gün buraya yazabilir miyim derken şu an sizler için bu yazıyı yazıyorum. Ben 2022 yılında 1500 sıralama ile %100 burslu bir şekilde İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi’nde İngilizce Mütercim Tercümanlığa yerleştim. Mezuna kalmadım. Netlerim, sıralamam ve başarı puanım ise şöyle:

  • TYT ham puan: 450
  • Ortaöğretim başarı puanım: 91
  • TYT: 101 net
  • YDT: 80/8O
  • Matematik: 35 net
  • Türkçe: 37 net
  • Sosyal: 16 net
  • Fen:13 net

 

TYT’ye Nasıl Çalıştım?

Size biraz bu derslere nasıl çalıştığımdan bahsetmek istiyorum.  Benim her zaman en büyük problemim matematikti. Hiçbir zaman yapamayacağımı düşünür, matematikten kaçardım. Sınavlardan çok düşük alırdım. Bir gün detaylı bir araştırma yapıp matematik olmadan ne yazık ki istediğim okulu kazanamayacağımı fark ettim.  Er ya da geç başlamam gerekiyordu ve ben de çok basit bir kaynak alarak başladım.

Çalışmaya 11. sınıfın Ağustos ayında yani tam bu zamanlarda başladım. Çok sıradan bir test kitabı aldım ve her gün düzenli bir şekilde youtube’dan en temel videolardan izlemeye başladım.  Her şeyi en  temelden aldım iyi ki de öyle yapmışım.  Sonra matematiği sevmeye başladığımı ve her gün soru çözmek istediğimi anladım.  O zaman denemelere başladım,  yanlışlarımı analiz ettim,  hocalarıma sordum,  o soru tipinden bolca soru çözdüm.

Size matematik konusunda verebileceğim tek tavsiye önce anlaşılır bir hocadan o konuyu dinlemek, bolca soru çözmek ve branş denemesi çözmek.

Türkçeye gelirsek, her zaman Türkçe dersinde iyiydim, dil bilgisine hakimdim o yüzden sadece bildiklerimi pratik ettim. Biri kolay diğer üçü zor olmak üzere dört tane paragraf kitabi bitirdim ve her paragraf çözdüğümde süre tuttum. Bunları kaydettim.  Fen ve sosyale son 3 ay kala çalıştım yine videolar izleyerek notlar aldım, kavramları öğrendim ve olabildiğince soru çözdüm 3 ay içerisinde.

YDT’ye Nasıl Hazırlandım?

YDTye gelecek olursak,  11. sınıf covid yüzünden karantinada geçmişti. Ama ben o zamanı değerlendirip yine YouTube üzerinden tüm konuların videolarını izledim,  notlar aldım. Her konu bittikten sonra deneme çözmeye başladım. Kelime ezberim her zaman iyi olduğu için kelimede çok sıkıntı yaşamadım ama bilmediğim kelimeleri özellikle denemedekileri hep bir deftere not ettim.

İngilizce benim için çalışılması çok zevkli bir ders olduğu için bunu hiç dert etmedim. Her gün her soru tipinden 10 tane de olsa soru çözdüm. 12. sınıfa geçtiğimde ise günaşırı deneme yapıyorduk. Ben yapılan ilk denemeden 71 net yaptım ve bunu yıl içinde 80’e kadar çıkardım.

Size tavsiyem bir an önce hedefinizi belirleyip çalışmaya başlamanız. Benim başlarda yaptığım gibi matematiği boşlamayın. Videolar izleyin,  sorular çözün, branş denemeleri yapın. 12. sınıfa geçtiğinizde ise haftada en az bir kere deneme çözün, bunu giderek arttırın. En önemlisi başarabileceğinize inanın. Merak ettiğiniz sorular varsa severek cevaplarım, başarı ve şans sizinle olsun.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like