YDT’de Nasıl 2 Bin Sıralama Yaptım?

YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi: YDT’de Nasıl 2 Bin Sıralama Yaptım?

The Teacherist Academy Ailesi merhaba, ben The Teacherist. YDT’de başarılı olan arkadaşların desteğiyle ailemiz ve özellikle siz dilciler için hazırladığımız bu seriye hoş geldiniz. Bu yazıda Boğaziçi Üniversitesi Dilbilimi bölümünü kazanma yolcuğundan bahsedeceğiz. Hatırlarsanız daha önce yine aynı bölümü kazanan bir The Teacherist’in YDT Hazırlık Serüvenini paylaşmıştımHazırsanız yine dopdolu olan yazımıza geçelim.

 

TYT’ye Nasıl Hazırlandım?

Merhaba hocam, sınava girmeden önce çok faydası olan ve takip ettiğim bu seriye yazma zamanı bize geldi artık. Faydalı olabilirsek ne mutlu. Öncelikle Boğaziçi Üniversitesi Dilbilimi bölümüne 2k ile girdim (2022). YDT’den 2 yanlışım vardı ve beni onun ve Türkçe’min kurtardığına inanıyorum. Bu sene ki (2022) sınavda daha çok belirleyici Türkçe olmuştu ve benim için bu çok güzel oldu çünkü sevdiğim bir dersti. Önce dersleri sevmek ve önyargı ile bakmamak gerektiğine inanıyorum.

Sınava 1 ay kala benim Türkçe netlerimde düşüş oldu ve bu beni panikletmişti. Hiç 30’ların altına düşmüyorken netim bir anda 25’lere geldi fakat bunun geçici bir süreç olduğunu sonraki haftalarda öğrendim. Sonraki hafta ilk kez 40/40 neti gördüğüm oldu Türkçe’de. Yani son aylardaki büyük oynamalar moralinizi bozmasın. Sınav o şekilde olmuyor. Bir diğer konu da Matematik. Bu konuda da özür dileyerek söylüyorum ben kafa yapısı olarak sayısalcıydım. Etrafımdan sayısal seçmek için çok baskı yedim ama ben dil okumakta direttim. Matematik netim 22,5’tü sınavda. Dilciler arasında kurtarıcıydı evet ama bu senenin belirleyicisi değildi çünkü 20K bandında çok sayısalcı vardı sınava giren. Yine de matematiğe dilciler olarak önyargımızı kesinlikle kırmalıyız. Bizim o sayısalcılardan eksiğimiz değil dil olarak fazlamız bile var. 

YDT’ye Nasıl Hazırlandım?

Dil mevzusunda okulumuz YDS’nin dergilerini 8’li set halinde kullanıyordu. Çok yararlı oldu diyemem ama illa ki faydası vardır. Ben daha çok deneme ve çıkmış soruları çözüp analiz yapmayı tavsiye ederim. Ben hangi soru tipinde kaç yanlış yaptığımı yüzdeliğine kadar hesaplamıştım. Benim de gramerim eksikti çünkü hafızam çok kötü ve mantıklı gelmiyordu. O sorunu genellikle Youtube kanallarından halletmiştim ama yabancı kanallar daha etkili.

Soru çözme mevzusuna gelirsek dershanede arkadaşlarım ilk aylarda haftalık 2000 soru falan çözerdi ama ben 300 çözsem çok büyük bir şey gibi gelirdi ve dershane hocalarımdan hep azar yerdim ama bu 2000 soruluklar son aylarda soru çözmekten bıkıp bırakmaya başlayınca ben derse asıldım ve yine o kadar çok olmasa da gerçekten çalıştım. Hala çok soru çözmeyi saçma bulurum ve soru bankası 1 tane bile bitirmedim ama deneme ve bölüm denemesine aşığım. Netlerimin arttığını gördüğüm zamanlar da onlara başladığım dönemdi. Benim tavsiyem çok soru çözmeyin, kendinizi kandırırsınız. Tabii bunlar çözüp geçenler ve kolay kaynak çözenler için geçerli. Bir de Allah aşkına günde 100 paragraf çözüp ne yapacaksın be yazarın üslubunu mu ezberleyeceksin. Kitap okumak paragraf işini fazlasıyla hallediyor zaten kitabı bırakmayın ve illa da çözerseniz max 20 paragraf.

 

Sosyal ve Fen

Sosyal ve Fene gelirsek şöyle; ben yine sevgim ve ilgimden kazanmış olabilirim çünkü ikisini de çok seviyorum. Tarih hariç, onda belli dönemleri seviyorum ama ders olarak çok barışamadık zaten. Tek sosyal yanlışım ondan geldi. Fen’de gözünüzü seveyim bakın cidden kolay sorular çıkıyor ve artıdan matematik yapmaktan çok daha kolay. Özellikle Biyoloji bizim dayanağımızdır ama Fizik daha kolay çıkabilir ona da bakmakta fayda var. Kimyaya bir şey diyemem o tamamen çalışma ve ilgi meselesi gibi gelir bana hep . 

Ben 12.sınıf senemde (2022) kazandım fakat arkadaşlarımdan da çok mezuna kalan oldu ve eminim doğru tercihi yapmışlardır o yüzden mezuna kalmaya kötü bakmamak en iyisi. Eğer gerekiyorsa bu sizin hayatınızı çok iyi yönde değiştirebilir. Hedeflerinizin kafanızda net olması yeterli.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like