YDT’de Nasıl 77 Doğru Yaptım?

YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi: YDT’de nasıl 77 doğru yaptım?

Dilciler merhaba, ben The Teacherist. YDT’de başarılı olan arkadaşların desteğiyle hazırladığımız YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi’ne hoş geldiniz. Bu yazımızda 77 doğru 3 yanlış ile Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği  Bölümü’nü kazanma yolcuğundan bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım.

Netlerim, Sıralamam ve Başarı Puanım

Öncelikle ben de bu seriye bir şeyler yazmayı çok istiyordum ve sonunda böyle bir fırsatım oldu. 12.sınıfın başından beri buradaki yazıları okuyarak daha da istekle sınava hazırlandım.

Ben 2022 yılında Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazandım. Netlerim, sıralamam ve başarı puanım ise şöyle:
  • Dil Puanım: 450,3
  • Sıralamam: 9.412
  • TYT puanım: 365,1
  • TYT sıralamam: 316.838
  • Türkçe: 33D, 6Y
  • Sosyal: 13D, 4Y
  • Matematik: 11D, 1Y
  • Fen: 2D
  • YDT: 77 doğrum ve 3 yanlışım var.

 

TYT’ye Nasıl Hazırlandım?

Nasıl çalıştığıma gelirsek öncelikle ben 11.sınıfta okulda aldığımız setlerle tüm dil konularını detaylı bir şekilde çalışıp bitirdim. 11.sınıfın yazında da uzun bir süre TYT Türkçe çalıştım. 12.sınıfa geldiğimde tek düşüncem TYT’yi halletmekti. Zaten dil konularına 12’de tekrardan başlamıştık. Onları okulda geliştirdim sürekli, test çözdük, anlamadığım konuları özellikle tenseler, passive – active gibi konuları kendim evde de birçok kez tekrar ettim.

12.Sınıf

12.sınıfın başında TYT Türkçe ve matematiğe ağırlık verdim. Daha sonra tarih ve biyolojiyle devam ettim. TYT Türkçe’de en önemli şey sürekli test çözmek ve paragraf için ayrı test kitabı almalısınız bence. Bu süreçte sürekli deneme çözdüm. TYT matematik de çok bir ilerleme kaydedemedim, belli başlı konularda temelim vardı ancak bazı konulara hiç çalışamadım. Sadece problemlere ağırlık verdim. TYT felsefe ve din zaten bildiğimiz gibi belli başlı kavramları çalıştım son 1 ay kala. TYT Tarihi videolar izleyerek konuları dinledim ve denemelerde kendimi pekiştirdim, fazla test çözmedim.

Sayısal dersler

Ben çok sayısal dersleri yapabilen biri değildim o yüzden biyoloji ve kimyada basit konuları genelde ilk konuları çalıştım (periyodik tablo vs.) son aylara doğru okulda ve evde denemeleri arttırdık. Özellikle son 2 ay kala sürekli YDT denemeleri çözdüm evde ve okulda. YDT denemelerinde netlerim zaten 75 ve üzeri geliyordu. Sınavda da beklediğim gibi geldi sonucum. Bu arada 12.sınıfın 3 ayı her gün 4-5 saat çalışıyordum. Sonradan bu azaldı ve daha az çalıştım.

Pes etmeyin!

Yani ben çalışma ağırlığımı son seneye verdim. Bence düzenli çalışılırsa halledilebilecek bir şey özellikle sayısala biraz olsun ilginiz varsa daha rahat halledersiniz. TYT denemelerinde de netleriniz başta düşük olabilir. Hayal kırıklığına uğramayın. Sonradan çalıştıkça yükselmeye başlıyor soru tiplerini göre göre. Son aylarda netleriniz stresten az da olsa düşebilir. Benim düşmüştü çok fazla olmasa da ama kendinize inanın çalıştığınız bildiğiniz şeyleri neden yapamayasınız ki ?

YDT’ye Nasıl Hazırlandım?

YDT için kelime konusundan da bahsetmek istiyorum. Açıkçası ben de herkes gibi kelime defteri gibi yöntemler denedim başlarda ama bu şekilde bir ilerleme göremedim kendimde bu yüzden ezber yapmayı tercih etmedim. Sorularda gördüğüm kelimelerden anlamını bilmediklerime baktım. Dilko ve YDS Publishing’in vocabulary kitaplarını çok yararlı buluyorum. Kelimeleri size cidden öğretiyor. Bu kitaplardaki kelime sorularını çözerek benim aklımda kalıyordu özellikle aynı kelimeler sürekli çıkınca pekişmiş oluyordu.

Kelime Uygulamaları

Evde phrasal verb ezberi yapıyordum. Anlamını yazıp bir de örnek cümleler yazıyordum. Phrasal verb önemli bir kısım çünkü çok fazla var ama belli başlı şeyleri öğrenince eleme yöntemiyle çözülüyor. Bu süreçte “quizlet” uygulamasını da kullandım kelime tekrarı için güzel bir uygulama. Ayrıca Modadil’in de kelime uygulaması var. Günlük 20 tane kelime veriyor daha sonra alıştırma yaptırıyor kamp gibi,  50 gün sürüyordu sanırım ona da bakabilirsiniz.

Tavsiyeler

Size verebileceğim tavsiyeler genel olarak toplayacak olursam; sürekli deneme çözmeyi deneyin, stres yapıp moraliniz bozulduğunda pes etmeyin, günde 7 – 8 saat çalışmayı denemeyin önemli olan çok değil verimli çalışmak bu nedenle kendi çalışma saatlerinizi siz belirleyin. Eksikleriniz hangi tarafta fazlaysa TYT ya da YDT önce o kısma ağırlık verin. Bir de planlı çalışmak için bence haftalık çalışma planı deneyebilirsiniz ancak bir kere uymayınca düzen bozulabiliyor bu yüzden ben çalışmalarımı günlük olarak belirledim böyle daha mantıklı oluyor.

Hatalarım

Benim bu süreçte yaptığım hatalar oldu. Düzenli çalışırken bir anda çalışmayı bıraktım. Belli bir süre daha sonra toparlanmak zor oldu. Çalıştığım konuları tekrar etmediğim zaman unuttuğum için tekrar çalışmak zorunda kaldım. TYT Matematiğe daha fazla önem verip düzenli çalışabilirdim ama belli başlı konular dışında çalışmayı bıraktım. Siz de aynı hataları yapmayın.

TYT’ ye girdiğimde çok stresli değildim özellikle rahat girmeye çalıştım. Süre gayet yeterliydi ama matematikte çözebileceğim basit sorular olsa da vaktimi düzgün kullanamadım. Türkçe ve sosyale ağırlık verdim. YDT benim için daha önemliydi, güzel bir sonuç almak istediğim için biraz gergin girdim ama sorular yapabildiğim türde bir zorluktaydı. Bence çok zor değildi, yanıltıcı sorular vardı her sınavda olduğu gibi.

YKS’ye ilk kez girenler için

Benim için en karışık kısmı paragraflardı çünkü bazı şıklar aşırı benzerdi. Paragraf testleri çözmek çok önemli. YKS’ye ilk kez girenler için daha önce böyle bir sınava girmediğimizden dolayı çok korkarak stresle yaklaşıyoruz ama tıpkı çözdüğümüz denemeler gibiydi. Ne çok rahat olunmalı ne de aşırı stresli. Kendinizi alıştırmak için çıkmış sorulara bakabilirsiniz soruların zorluk seviyesini görünce rahatlarsınız. Benim söylemek istediklerim bu kadardı. Umarım bu seriyi okuyan kişilere yardımcı olabilmişimdir. Umarım herkes hedefine ulaşıp istediği üniversiteye gidebilir. Verimli çalışmalar.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like