YDT’de Nasıl 78.75 Net Yaptım?

YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi: YDT’de Nasıl 78.75 Net Yaptım?

Dilciler merhaba, ben The Teacherist. YDT’de başarılı olan arkadaşların desteğiyle hazırladığımız YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi’ne hoş geldiniz. Bu yazıda yine oldukça ilginç bir hikayeden bahsedeceğiz. 2020 yılında 19K ile tercih yapmasına rağmen mezuna kalan, 2021 yılında ise sınav giriş belgesini unuttuğu için sınava alınmayan bir arkadaşımızın 2022 YKS‘de Hacettepe Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği  Bölümü’nü kazanma yolcuğundan bahsedeceğiz. Bunca emek ve sabır sonunda çok güzel bir başarı ile sonuçlanmış. Hazırsanız başlayalım.

Netlerim, Sıralamam ve Başarı Puanım

Herkese merhaba arkadaşlar. Ben 2022 YKS sınavında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümüne yerleştim. Netlerim:

  • Puanım: 476
  • Sıralamam 4.860
  • Türkçe 36.25
  • Matematik 13.25
  • Sosyal 15
  • Fen 7.75
  • TYT toplamda: 72.25 net
  • YDT: 78.75 net
  • OBP puanım: 83 idi.

 

Size detaylı şekilde sürecimden bahsedeyim. Ben sınava ilk kez 2020 yılında girmiştim. O zaman TYT’den 45, YDT’den 63 netle 19K sıralama yapmıştım. Tercih yaptım, sıralamamın gerisindeki yerleri de yazmama rağmen yerleşemedim. Ek tercihlerde ise benim istediğim yerler olmadığı için mezuna kaldım.

TYT’ye Nasıl Hazırlandım?

2021 yılı için dershaneye yazıldım, özellikle matematik adına. Düzenli şekilde paragraf çözdüm. Sosyalden konu+soru şeklinde ilerledim. Matematik içinse yine istediğim gibi çalışamamıştım ama netlerimi genel anlamda yükseltmiştim. 2021 YKS TYT oturumuna girdim ancak YDT oturumuna girmeden yarım saat önce giriş belgem ve kimliğim kaybolduğu için yenilerini çıkarana kadar 5 dakika geç kaldım ve sınava alınmadım. Zor bir toparlanma süreci geçirdikten sonra daha çok hırslandım ve kendime planlama defteri aldım. Bu işin sırrı kesinlikle planlı ve akıllıca çalışmak. Her gün düzenli şekilde hem Türkçe hem İngilizce paragraf çözdüm. Matematikte problem temeli atan kitap alıp bitirdim. Kısa konu özeti+soru şeklinde ilerledim. Sosyal için sadece notları okuyup ardından soru çözdüm. Fen için Kimya ve Biyoloji çalıştım. Konu anlatımı+soru ve branş denemeleri şeklinde ilerledim.

 

YDT’ye Nasıl Hazırlandım?

YDT içinse elimden geldiğince İngilizce makale okudum. Bilmediğim kelimeleri ordan alıp kelime defterime geçirdim. Kelime öğrenmenin en etkili yolu bana göre o kelimeyi parça içerisinde görmek, not aldıktan sonra ise düzenli aralıklarla tekrar etmek. Grammar için konu eksiğim yoktu. ÖSYM’ye yakın yayınlardan soru çözdüm bol bol. Skills için bi kaynak aldım, o bitene kadar her bölümden her gün 15-20 tane soru çözdüm.Bunların dışında haftada 1 tane TYT 1 tane YDT denemesi çözmeye çalıştım ve denemeleri çözdükten sonra analizlerini iyi yaptım. Yanlışlarımı bi not defterine geçirip o konu hakkında ufak bilgiler yazıp tekrar ediyordum. Bunun faydasını gördüm baya.

Tavsiyeler

Bu süreçte iyi ki yapmışım dediğim şeyler düzenli şekilde paragraf çözmek, düzenli şekilde çalışmak ve düzenli tekrar yapmaktı ve haftalık denemelerimi çözmemdi.

Pişman olduğum şey ise özellikle Matematik için branş denemelerine geç başlamaktı.Sınava daha 7-8 tane çözebileceğim soru vardı ancak süre sıkıntısından dolayı çözemedim. Branş denemeleri sizi bu konuda hızlandırır. O yüzden elinizden geldiğince branş denemelerine erken başlayın.

Ayrıca söylememde fayda var diye düşünüp söylemek istiyorum. Hala okula giden arkadaşlar kesinlike ortalamalarınızı yüksek tutun.Bu sene ( 2022 YKS) OBP’nin gerçekten muazzam bir etkisi oldu. Benim normal sıralamam 4.371 iken geriye attığı için 4.860 a çekti.

Son tavsiyeleri verecek olursam bol bol İngilizce okuma yapıp TYT kasın. TYT,  ÖSYM nazarında dilci seçmek için belirleyici olan yer. 70 YDT  ile benden çok daha iyi bir sıralama yapanı da, 77.5 YDT ile 8K da olanı da gördüm. TYT gerçekten çok önemli. Elinizden geldiğince hem TYT’nizi hem de YDT’nizi iyi tutun. Umarım her şey hakkınızda hayırlı olacağı şekilde olur. Çalışmayı ve inanmayı asla bırakmayın. Herkese başarılar

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like