YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi: Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı’nı nasıl kazandım?
The Teacherist Academy Ailesi merhaba. YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi’ne hoş geldiniz. Bu yazıda Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı’nı kazanan bir arkadaşımızın hazırlık sürecinde TYT ve YDT’ye nasıl çalıştığından bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım: Nasıl hazırlandım?
Netlerim, Sıralamam ve Başarı Puanım
Herkese merhaba, bu yazıyı uzun zamandır yazmayı bekliyordum. 2022 YKS tercih sonuçları açıklandı ve ben Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ‘na yerleştim. Hepimizin bildiği üzere bu seneki yığılmalar bizi hayli geri itti. İlk 4 tercihime Boğaziçi ‘nin tüm bölümlerini yazmıştım bir ihtimal gelir diye ancak yine de 5. tercihim olan Hacettepe’ye yerleştim. Netlerime gelecek olursak:
- Türkçe: 35 doğru, 5 yanlış
- Sosyal: 16 doğru, 3 yanlış
- Matematik: 8 doğru, 3 yanlış
- Fen: 4 doğru, yanlış
- YDT: 79 doğru, 1 yanlış
- Puanım: 470
- Sıralamam: 5100 civarında
TYT’YE NASIL HAZIRLANDIM?
Türkçe’ye Nasıl Hazırlandım?
Öncelikle ders özelinde normalde Türkçeden maksimum 3, genelde de 1-2 yanlış yapardım. Bu sınavda da öyle olmalıydı çünkü sonradan baktığımda yaptığım yanlışlardan 3 tanesi hiç de yanlış yapılacak sorular değilmiş, bunu fark ettim. Ancak sınav anına vermek lazım, yapacak bir şey yok. Türkçe için tamamen paragraf becerisi geliştirmeniz gerekiyor. Eğer bu zamana kadar belli bir kitap okuma alışkanlığınız varsa bu güzel, size çok yarar sağlar ancak bu sene sınav var, ders çalışayım deyip de kitap okumayı bırakmayın. Paragraf çözerken de mutlaka sürekliliği korumaya çalışın. Çünkü ben fark ettim ki her ne kadar kitap okumayı, paragraf çözmeyi çok sevsem bile eğer üst üste 3-4 gün paragraf çözmezsem alışkanlık köreliyor. Bu alışkanlığı korumak önemli.
Sosyal’e Nasıl Hazırlandım?
Sosyal için yaptığım net beklediğim bir netti, belki bir soruyu daha doğru yapabilirdim. Onun için de 11. sınıfta tarih ve coğrafyadan konu çalışıyordum fakat pek bir işe yaradığını söyleyemem, unutuyorsunuz çünkü. Konular fazla ve zaman kısıtlı, eğer 10. sınıftaysanız elbette çalışın, ancak 11’i bitirip 12’ye geçiyorsanız bunlarla vakit kaybetmenizi önermem. Branş denemeleri çözüp yanlış yaptığınız her sorunun notunu çıkarmak, denemedeki istisnasız her bilgiyi bir defterde toplamak, özellikle yanlış yapılan coğrafya harita sorularını kesip ya deftere ya da biriktirip göz önünde bir yere toplamak çok yardımcı oluyor. Çünkü her ne kadar çoğu kişi harita sorularından muzdarip olsa da belli başlı şeyleri bildikten sonra gerisi halloluyor, onlar da zaten genelde denemelerde çıkan şeyler. Birkaç kere haritada aynı yeri görüp, aynı soruyu yanlış yapınca alışıyorsunuz.
Diğer yandan, felsefe ve dinde hiç konu çalışmadım yorum soruları olduğu müddetçe paragraf becerinizle rahatlıkla yapabilirsiniz. Kavram sorularını da dediğim gibi not aldıkça elbet hatırlayacaksınız. Yine 12’de de spesifik olarak çalışmasam da tarih ve coğrafya dinliyordum bu arada. Otobüste giderken, sabah okuldan önce kahvaltı yaparken, yürürken vesaire. Müzik dinlediğiniz anlardan biraz vazgeçip yerine konu anlatımı koyabilirsiniz, yardımcı oluyor. Tarihte Mehmet Celal hocayı, coğrafyada da Bayram hocayı dinlemenizi öneririm; anlatımları akıcı ve akılda da kalıyor.
Matematik – Geometri’ye Nasıl Hazırlandım?
Matematikteyse konuşacak kişi ben değilim açıkçası denemelerde 3 net yaparak başladım ben matematiğe. Pek fazla çalıştığımı söyleyemem, aşırı problem çözme alışkanlığım da yoktu. Eğer olsaydı elbette çok güzel olurdu çünkü yapılabiliyormuş gayet. Paragraf gibi problemi de sabit tutmak önemli, en önemli şeyler bunlar hatta. Sene sonuna doğru denemelerde 12-15 civarında netler yapıyordum, tamamen deneme çözerek geldiğim netler yani bunlar. Ama yine de sınavda 18’e 3 gibi bir sonuç aldım, kolaylığını siz tahmin edin. Her sene bu böyle olmayacak tabii ki, kolay olması da güzel bir şey değil halimiz ortada. Ama ne yaparsanız yapın matematiğe çalışın, lütfen.
Geometri sorularını da yapmadığım sonuç bu, eğer geometriniz iyiyse üstüne kesinlikle gidin. Geometrisi matematiğinden daha iyi birisi olarak sınavdaki soruları yapamadım ama normal denemelerde 2-3 netim rahat geometriden geliyordu. Herkesin yapamadığı, yapanın da kendisini öne çıkardığı sorular. Normalde kolay olan ama bu sene bir miktar zorlaştırılmış sorular, kendinizi geometri ile öne çıkarabilme şansınız var bu aklınızda bulunsun. Acil’in geometri soru bankası da çok güzel, tavsiye ederim.
Fen’e Nasıl Hazırlandım?
Son olarak Fen ‘e gelecek olursak çalışmadım, çalışmak çok işinize yarar ve kesinlikle çalışmalısınız da. Ama ne kadar vakit bulunur orası esas mesele. Yine sosyaldeki gibi deneme odaklı ilerlemenizi tavsiye ederim. En yatkın olduğunuz dersin konularını çalışabilirsiniz. Boşlamayın ancak fen çalışacağım diye de ana odaklarınızı kaybetmeyin derim. Haftada bir deneme çözün, vakit ilerledikçe bunu haftada ikiye haftada üçe çıkarırsınız.
YDT’YE NASIL HAZIRLANDIM?
YDT ‘ye gelelim. YDT ‘den 79 doğrum 1 yanlışım var. Her şeyden önce unutmamanız gereken şey Türkçeniz iyi olmadan İngilizcenizin de iyi olamayacağı. Çeviri soruları çok basit sorulardır örneğin fakat öge bilginiz yoksa veya yeterli değilse bu soruları yapamazsınız. Eğer bir soru tarzında İngilizce için “Ne kadar çalışsam da hep yanlış oluyor” diye düşünüyorsanız önce o soru tarzının Türkçesinde ustalaşın. Bu ikisi birbirini dengeleyecektir. Diğer yandan ben şahsen hem Türkçede hem İngilizcede gramer sevdalısı biri olduğum için, gramer çalışmayı çözmeyi sevdiğim için bana pek sorun yaratmadı o sorular hiçbir zaman. Buna rağmen onların tek çaresi de çözmek, elinizin altındaki her kaynağı her soruyu tüketmeniz gerekiyor.
Paragraf çözün, paragraf çözün, paragraf çözün sürekli paragraf çözün. Çok fazla kelime ezberi yapmanızı önermem, hatta direkt İngilizce – Türkçe şeklinde ezberleme yatkınlığınız varsa yapmayın daha iyi. Elinizde mutlaka bir kelime defteriniz olsun ve kelimelerin İngilizce anlamlarını açıklamalı yazarak not alın, örnek cümlelerle mümkünse. Arada onu karıştırıp bakabilirsiniz ama yine de deli gibi kelime ezberi yapmayı önermiyorum çünkü eninde sonunda bilmediğiniz kelimelerle karşılaşıyorsunuz zaten.
Özellikle paragraflarda içeriği algılayıp kelimenin anlamını çıkarabilmek çok önemli o yüzden paragraf çözmeyi bırakmayın. 12. sınıfın ikinci döneminde haftada 3-4 deneme çözmenizi tavsiye ederim. Hatta yapabiliyorsanız buna şu an başlayın. 80 soru dediğimiz şey elinizin kiri. Son aylarda günde 1 deneme çözmek size çok katkı sağlar. Kaynak olarak da biz sınıfça ELS setini kullandık. Gerek dergileri gerek yaprak testleri olsun muhteşem bir set. Onun haricinde başlangıç paragraf kitabı olarak Hacettepe’nin çıkardığı kitabı tavsiye ederim, eğer özellikle de 11’e yeni geçtiyseniz o kitabı alıp çözmeniz sizin açınızdan iyi olur.
Son aylarda YDS denemeleri çözebilirsiniz kendinize biraz daha artı katmak adına. YDS sınavına kesinlikle girmenizi tavsiye ederim. Dil nankör bir şey ve tekrarlanmadıkça çok kolay unutulabiliyor, İngilizceyi hayatınızda aktif tutmayı deneyin.
Tavsiyeler
Evet az çok böyle sanırım, kendinize birden çok yüklenmeyin ve kendinize tatil verdiğiniz zamanlarda çok rahatlamayın. Yorucu bir süreç, biliyorum. Ama bu süreçte istikrar her şey demek. Yolunuz açık olsun, merak ettiğiniz bir şey danışmak istediğiniz veya yapamadığınız sorular için de bana hesabımdan istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz @fyztknr . Hepinize başarılar dilerim, biz atlattık sıra sizde.