Yıldız Teknik Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği’ni Nasıl Kazandım?

YDT’ye Nasıl Hazırlandım Serisi: Yıldız Teknik Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği.

The Teacherist Academy Ailesi merhaba, ben The Teacherist. YDT’de başarılı olan arkadaşların desteğiyle ailemiz ve özellikle siz dilciler için hazırladığımız bu seriye hoş geldiniz. Bu yazıda Yıldız Teknik Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanma yolcuğundan bahsedeceğiz. Bilge arkadaşımıza bu yazı için çok teşekkür ederim. Birbirinin varlığından haberi olmayan insanların, birbirleri için destek oluşuna köprü olmaya çalıştığım için kendimi hep şanslı addedeceğim. Hazırsanız başlıyoruz.

Netlerim, Başarı puanım ve Sıralamam?

Öncelikle selam. Ben Bilge, bu sene (2023) sınava ilk kez girdim ve Yıldız Teknik Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği’ni kazandım. Netlerim, başarı puanım ve sıralamam ise şu şekilde:

  • OBP: 99.3
  • Yerleştirme sıralamam: 5761
  • Türkçe: 36D, 3Y = 35.25 net
  • Sosyal: 16D, 3Y = 15.25 net
  • Matematik: 21D, 4Y = 20 net
  • Fen: 2D, 0Y = 2 net
  • YDT: 75D, 4Y = 74 net

 

TYT’YE NASIL ÇALIŞTIM?

Türkçeden başlamam gerekirse; 9.sınıftan beri düzenli paragraf çözmenin çok yararını gördüm. Son senemde de 3 paragraf kitabı ve 3 Türkçe denemesi bitirdim. Dil bilgisinde ise önceki sınıflardan kalma temelim vardı. Son aylarda da takıldığım konulara çalışarak ve soru çözerek halletim. Sosyale gelecek olursak okulda konu dinlemek ve deneme çözmek dışında yaptığım tek şey Youtube kanallarından harita çalışmaktı.

 

En önemli kısım olan Matematik’te ise 12.sınıfın başlarında çok nadir 10 net üstlerini gören ben, 2-3 ay geçtiğinde 20 üstlerine oynamaya başlamıştım. Bunun en büyük sebeplerinden biri çok fazla problem çözmekti. Düzenli olarak 11. sınıftan beri çözüyordum ve çok zevk alarak çözüyordum hep. Matematiğin en önemli noktalarından biri de bol bol deneme çözmek kesinlikle, sizi aşırı hızlandırıyor ve tüm soru tiplerini ezberler hale geliyorsunuz. Ama tabii önce konuları bitirip bir test kitabıyla ilerlemenizi tavsiye ederim. Fen konusunda çok bir şey söyleyemeceğim, netimden de gördüğünüz üzere ben hiç çalışmadım çünkü. Eğer matematikten eksiğiniz varsa fenden kapatmayı deneyebilirsiniz ama matematik asla boşverilmemelidir. Benden yüksek YDT neti olup Matematik yapmadığı için sıralaması düşük olan kişiler vardı çevremde.

 

YDT’ye NASIL ÇALIŞTIM?

Ben 11.sınıftan itibaren bir dil sınıfında olmama rağmen benim grammar konularım yok denecek seviyedeydi. En basit konu olarak görülebilecek Tenselerde bile çok zorlanıyordum. Çünkü ilk öğrendiğimde yanlış ve eksik öğrenmiştim bu yüzden kafamda oturtmam çok zaman aldı. Bu yüzden en büyük tavsiyem baştan çok iyi bir şekilde grammar konularını ve soruların nasıl çözüldüğünü öğrenmeniz. Oturup saatlerce grammar çalışmak değil, sorulara nasıl yaklaşacağınızı ve taktikleri öğrenmek en faydalısı bence. Kelime ve phrasal verb kısmına gelecek olursak; çok düzenli bir kelime ezberleme stilim yoktu ancak kelime kavanozu ve Tureng Sözlük uygulamasının çok yararını gördüm. Çözdüğüm denemelerren testlerden bilmediklerimi çıkartarak ilerledim bütün sene. Ezberlediğiniz kelimeleri denemelerde paragraflar da görmek sizi motive edecektir.

 

Benim bir diğer büyük eksiğim ise phrasal verb kısmını yeterince ciddiye almamaktı. Zaten sınavda da yanlışım bu kısımdandı. En az kelime kadar önem vermenizi tavsiye ederim, her ne kadar zor olsa da. Skills ve reading kısmında ise 11’den beri düzenli olarak çözüyordum ve bu sayede o kısımlarda hiç sıkıntı yaşamadım. Her gün 3 parça reading ve 3 tip skills çözerek ilerledim genel olarak. Yine bu soru tiplerinin de nasıl çözüldüğünü öğrenmeliyiz, sadece çeviri yaparak çözmek işimizi zorlaştırır. Bu kısmın en kritik noktalarından biri çıkmış soruları çözüp kelime ve eksik analizi yapmak. Bizim için en güzel kaynaklar tabii ki de ÖSYM’nin sınavları. Bu sınavları çıkartıp sınav ciddiyetinde çözmek ve sonrasında bilmediğiniz kelimeleri çıkartmanız çok önemli.

 

İyikilerime gelecek olursak çok deneme çözmek benim en büyük iyikilerimden biri. Tüm sene boyunca haftada bir TYT ve bir YDT denemesine giriyordum ben okulda. Son 1 ay ise bir gün TYT bir gün YDT şeklindeydi programımız. Bu sayede sınav günü geldiğinde gerçekten denemeye girer gibiydim ( evet bu olay gerçek 🙂 ) ve ÖSYM’nin yaptığı MSÜ ve YDS gibi sınavlara girmek de yine hem eksiğinizi görmek hem de prova olması açısından çok çok önemli. Kötü geçerse moralinizi sakın bozmayın. Her şey değişiyor kesinlikle. Benim MSÜ ve TYT sıralamam arasında 60k kadar fark vardı.

 

Bir diğer iyikim ise erken kalkmak ( The Teacherist olarak söylemek isterim ki güne erken başlayan bir sürü iş bitirir, bilimsel.). Ben açığa geçmediğim için hem okul hem özel ders eve geldiğimde pek vaktım olmuyordu. Gece çalışamayan ve erken uyuyan birisi olarak okula gitmeden 2 saat önce kalkmak benim için çok iyi oluyordu. Genelde Türkçe denemesi reading ya da kelime ezberi işlerimi hallediyordum.

 

Son olarak elbette her gününüz birbirinizi tutmayacak, her gün çok çalışamayacaksınız ama her gün o masaya oturup az da olsa bir şeyler yapmak çok önemli ( The Teacherist araya girer: Bilge sen gerçekten doğru yoldasın bu hayatta). Çok bıkabilirsiniz, çok kötü dönemlerden geçebilirsiniz dinlenin; kendinize izin verin ama sonra tekrar o masaya oturun. İnanın ki değecek. Stres seviyenizi size zarar vermeyecek seviyede tutun. Bundan daha önce kaybeden birisi olarak stres yönetiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hepinize şimdiden başarılar. Çok güzel bir sene geçirmeniz dileğiyle.  🙂

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like